Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Eugena Kordu: Predseda vlády a Slovenská informačná služba patria medzi hlavné bezpečnostné riziká

.eugen Korda .názory .týždeň

Ľudia s pokrivenými charaktermi, túžbou po peniazoch a afinitou k zločinu. Takí boli šéfovia Slovenskej informačnej služby. Zadržanie posledného riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského je len ďalším zlyhaním tejto inštitúcie, ale hlavne politikov, ktorí do jej čela s neomylnou istotou vyberajú persóny s pochybnou minulosťou.

Eugen Korda

SIS je zapáchajúca stoka

Pozrime sa na to, čo vo svojej krátkej histórii vyprodukovala Slovenská informačná služba. Utajené kupčenie s informáciami, kompromitácia politických oponentov boli vždy dôležitou súčasťou jej činnosti. Treba dodať, že nelegálnej. V jej čele stáli až príliš často ľudia s pokrivenými charaktermi, túžbou po peniazoch a afinitou k zločinu. Vladimír Lexa zorganizoval únos prezidentovho syna do zahraničia.

Dodnes ho nikto nepostavil pred súd. V jej lone sa zrodil napríklad Peter Tóth, ktorý bol zároveň novinárom i jej námestníkom. V policajných celách sa ocitlo viacero jej vysokopostavených funkcionárov. Náhoda? Zadržanie posledného riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského je len ďalším zlyhaním tejto inštitúcie, ale hlavne politikov, ktorí do jej čela s neomylnou istotou vyberajú persóny s pochybnou minulosťou. SIS je zrelá nie na reorganizáciu, ale na rozpustenie presne tak, ako kedysi Ján Langoš rozpustil Štátnu bezpečnosť. Predseda vlády a Slovenská informačná služba patria medzi hlavné bezpečnostné riziká. Smutné konštatovanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite