Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Juraja Petroviča: Sputnik V a porucha osobnosti?

.juraj Petrovič .názory

Nie som psychiater. Nemám ani psychiatrické vzdelanie. Len osobnú skúsenosť s človekom, ktorý podľa všetkých príznakov, ktoré som s odborníkmi konzultoval, mal ukážkovú histriónsku poruchu osobnosti. A tak sa s vami podelím o moje skúsenosti z viac ako desiatich rokov života.

Juraj Petrovič

histrióni sú nebezpeční. Najmä preto, že v počiatkoch vzťahu sú šarmantní, dokážu vás pobaviť, rozosmiať, často sú až neodolateľne okúzľujúci. Zamotajú vám hlavu a vy ste skutočne a reálne očarení domnelou dokonalosťou.

Keď sa dostanete do vzťahu s nimi, skôr alebo neskôr začnú priťahovať „šróbiky“. Dozviete sa, že predsa podľa vašich slov, oni sú dokonalí, takže ak sa má niekto vo vzťahu prispôsobiť, tak ste to vy. Ak niekto urobil chybu, nikdy to nie je histrión. Ak sa prestáva dariť, na vine je celý svet. Všetci sa proti nim spolčili, všetci im podrážajú nohy. 

Ďalšou zaujímavou a veľmi nepríjemnou vlastnosťou histriónov je, že ich vzťah k pravde a realite je, slušne povedané, voľný. Ich realita sa, v rozličnej miere, odlišuje od objektívnej reality. Najmä tam, kde objektívna realita nie je k ich osobe práve pozitívne naklonená. Akákoľvek snaha konfrontovať  ich s objektívnou realitou skončí odmietnutím a obvinením zo zrady.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite