Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šimon Jeseňák: Strata pamäti Matoviča v sukni

.šimon Jeseňák .názory

Slovenská populácia, politikov nevynímajúc, trpí akútnou stratou pamäti. To, čo sa ešte v roku 2019 interpretovalo ako správne, odvážne či dokonca cnostné rozhodnutie, sa dnes bývalá líderka kandidátky (ne)strany OĽaNO snaží predávať ako morálne zlyhanie.

Šimon Jeseňák

keď dvaja robia to isté, nie je to to isté – to platilo vždy a platí to aj vo februári roku 2021. Veronika Remišová je toho času predsedníčka strany Za ľudí z vôle exprezidenta Andreja Kisku. Vydajme sa ale spoločne na exkurz do prehistórie, keď popularita Igora Matoviča klesala a nič nenasvedčovalo tomu, že sa stane v roku 2020 predsedom vlády.

Uvedomovala si to aj vtedajšia najvýraznejšia tvár OĽaNO Veronika Remišová. Jej ambície boli značné a otvorene sa o nej hovorilo ako o možnej ministerke vnútra budúcej vlády. No obsadenie jedného z kľúčových postov stranou, ktorá sa v prieskumoch verejnej mienky pohybovala na hrane zvoliteľnosti, nebolo veľmi pravdepodobné. 

V tom istom čase úradujúci prezident Andrej Kiska oznamuje, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. A v kuloároch sa otvorene hovorí o tom, že založí politickú stranu, ktorá bude mať premiérske ambície. Headhunting je bežnou súčasťou politického boja – a Veronika Remišová zacítila šancu.

veľká šanca

Z OĽaNO prestúpila do strany Za ľudí. Tento krok je legitímny. Dňa 29. júna Veronika Remišová poskytla .týždňu rozhovor, v ktorom okrem iného povedala: „Moje rozhodnutie nekandidovať na kandidátke OĽaNO nebolo ľahké ani neprišlo hneď, pomaly zrelo. Mala som tam vytvorený tím dobrých kolegov. Opakujem, nebolo to ľahké a ja ani nie som ‚politický turista‘. Ale politike OĽaNO som v poslednom čase prestávala rozumieť... Rozhodla som sa, že ďalej budem pôsobiť v strane Za ľudí, ktorú založil Andrej Kiska.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite