Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Simona Petrík zo strany Spolu: Bardi v politike

.simona Petrík .názory .neparlamentná alternatíva

Verejnosť často volá po generačnej obmene v politike, no vymeniť všetkých skúsených a ostrieľaných matadorov za politických novicov nie je správna cesta. Potvrdzuje to aj súčasné zloženie parlamentu a vlády. Obe kľúčové zložky slovenského parlamentarizmu robia školácke chyby, ktoré okrem iného pramenia v ich politickej neskúsenosti.

disclaimer na úvod:  v strane SPOLU som „bardkou“ v politike, okrem Katky Macháčkovej –  ja – 38-ročná exposlankyňa NR SR. Tí starší a skúsenejší bardi buď zmenili stranícke tričko alebo sa stiahli do ústrania. Ostalo to teda na mne. Najprv som sa v duchu zasmiala, lebo aj napriek tomu, že som posledné volebné obdobie sedela v poslaneckej lavici, stále sa považujem za málo skúsenú političku. Potom som si však prehrala posledných sedem rokov a zistila som, že presne tak dlho už v tej politike som a za tie roky som členkou v poradí druhej politickej strany. Čo to hovorí o mne a o našej strane? 

V prvom rade to demonštruje moju skúsenosť. Nebola som zatiaľ súčasťou exekutívy, ale zažila som, aké  je opustiť stranu len pár dní po zvolení, aby ste zostali verní svojim hodnotám a mohli sa pozrieť do zrkadla. Zažila som fungovanie parlamentu so všetkými jeho svetlými, ale najmä temnými stránkami: či už to boli dôležité hlasovania, schopnosť dohodnúť sa aj s ľuďmi, ktorí vám hodnotovo ani povahovo veľmi nesedia, zmeny programu schôdzí na poslednú chvíľu, vystúpenia v rozprave, tlačové porady, rozhovory s ministrami a ministerkami, účasť na televíznych diskusiách – to všetko vo mne zanechalo neoceniteľnú skúsenosť, ktorá nováčikom v politike logicky chýba. A odráža sa to potom aj na ich konaní. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite