Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Hipš: Reforma za zavretými dverami

.juraj Hipš .názory

Ministerstvo školstva potichu pripravovalo novelu vysokoškolského zákona. Až tak potichu, že sa musela nahlas ozvať akademická obec. Slovenská technická univerzita, Univerzita Komenského aj Slovenská akadémia vied vyzvali ministerstvo školstva na dialóg. Opäť sa nám opakuje starý problém, že kľúčové zákony sa pripravujú bez tých, ktorých sa budú týkať. Predchádzajúce vlády to mali ako svoju DNA, od súčasnej sa však očakávalo niečo iné.

už počas leta sa vláda dušovala, ako pripraví Plán obnovy, kde budú zapojení odborníci aj široká verejnosť. Veľké investície majú ísť práve do vzdelávania, vedy a výskumu. Leto prešlo a žiadne sľubované okrúhle stoly sa nekonali. Plán sa pripravoval potichu, aby pri ňom nikto nevyrušoval. Ku koncu sme sa aspoň dozvedeli, kto plán tvorí, ale bolo treba hlasno kričať. 

Minister školstva sa teraz vybral rovnakou cestou. Žiaľ. Aj preto nie je prekvapením, že v návrhu zákona sú veci, ktoré sú vyslovene škodlivé a akademická obec sa oprávnene búri. Keby sa na novele zákona od začiatku spolupracovalo s tými, ktorí poznajú reálne problémy a majú snahu a odvahu naštartovať systémové zmeny, bolo by to skutočným prínosom pre zlepšenie vysokého školstva, vedy aj výskumu. Panuje zhoda na tom, že zmeny vo vysokom školstve sú nevyhnutné. Veľká otázka je, ako ministerstvo k celej príprave novely pristúpilo. Koncept novely vysokoškolského zákona, ktorý v týchto dňoch koluje medzi odbornou verejnosťou, vyvoláva mnoho otáznikov. Verím, že mnohé veci sa v novele ešte zmenia. Zároveň však predkladaný návrh odhaľuje filozofiu tvorcov zákona, ktorá v mnohom odzrkadľuje nepochopenie danej oblasti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite