Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.cirkev pod lupou. Modlite sa za Kubu

.marína Gálisová .názory .cirkev pod lupou

Pred dvadsiatimi troma rokmi navštívil Kubu vtedajší pápež, dnešný svätec. Ján Pavol II. vtedy v kázni vyzval Kubáncov, aby vzali svoj osud do vlastných rúk. „Boh s nami spolupracuje a žiada nás, tak ako požiadal Mojžiša, aby sme realizovali náš podiel na zodpovednosti a slobode,“ povedal na svätej omši v Santiagu de Cuba.

Marína Gálisová

ako dávno to bolo a ako málo sa medzitým na Kube zmenilo! Ale volanie po slobode tam nie je neexistujúce, len tlmené diktatúrou a do značnej miery aj rezignáciou. Proti týmto dusivým vplyvom sa koncom januára opäť ozvali kubánski katolíci a pripomenuli výzvu svätého pápeža. Vydali vlastnú výzvu, v ktorej hovoria, ako sa Kubánci pomaly zbavujú pocitu bezmocnosti a paralýzy strachom.

 „Máme hľadať dobro a spravodlivosť, zachovať mier a zároveň byť kritickí k našej realite, pretože v skutočnosti je povinnosťou úplne každého prispieť k budovaniu novej Kuby.“ Pripomínajú, že občania majú voľbu žiť v pravde a slobode a v tejto voľbe spočíva ich skutočná občianska moc. „Sme ako spiaci obor, ktorý môže Kubu doviesť k zmene, len sa ten obor musí prebudiť!“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite