Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.cirkev pod lupou. Modlite sa za Kubu

.marína Gálisová .názory .cirkev pod lupou

Pred dvadsiatimi troma rokmi navštívil Kubu vtedajší pápež, dnešný svätec. Ján Pavol II. vtedy v kázni vyzval Kubáncov, aby vzali svoj osud do vlastných rúk. „Boh s nami spolupracuje a žiada nás, tak ako požiadal Mojžiša, aby sme realizovali náš podiel na zodpovednosti a slobode,“ povedal na svätej omši v Santiagu de Cuba.

Marína Gálisová

ako dávno to bolo a ako málo sa medzitým na Kube zmenilo! Ale volanie po slobode tam nie je neexistujúce, len tlmené diktatúrou a do značnej miery aj rezignáciou. Proti týmto dusivým vplyvom sa koncom januára opäť ozvali kubánski katolíci a pripomenuli výzvu svätého pápeža. Vydali vlastnú výzvu, v ktorej hovoria, ako sa Kubánci pomaly zbavujú pocitu bezmocnosti a paralýzy strachom.

 „Máme hľadať dobro a spravodlivosť, zachovať mier a zároveň byť kritickí k našej realite, pretože v skutočnosti je povinnosťou úplne každého prispieť k budovaniu novej Kuby.“ Pripomínajú, že občania majú voľbu žiť v pravde a slobode a v tejto voľbe spočíva ich skutočná občianska moc. „Sme ako spiaci obor, ktorý môže Kubu doviesť k zmene, len sa ten obor musí prebudiť!“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite