Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Týždeň Petra Schutza: Rozpad politického rozhodovania

.peter Schutz .názory .videné z Košíc

Zakladajúca idea covid automatu, ktorý sa schvaľoval kedysi pred tromi mesiacmi, bola vniesť poriadok a základnú predvídateľnosť do chaosu vyhlasovania a odvolávania pandemických opatrení. Podarilo sa?

Peter Schutz

v siedmich pásmach definovaných podľa kritérií ako úmrtia, hospitalizácie či reprodukčné číslo sa mali zapínať a vypínať opatrenia automaticky buď celoštátne, alebo v „miernejších“ farbách na regionálnom pôdoryse.

 Po mesiacoch zdržania – dôvody sú na samostatný text, objektívne aj subjektívne – sa ukazuje, že v pomeroch slovenskej koalície nie je ani automat východiskom zo zmätkov. Tlak zo všetkých strán „vylepšovať“ a meniť podmienky k obrazu svojmu (a preferenciám svojim) je totiž oveľa silnejší než pocit záväzku, že ak sme sa na niečom dohodli, tak poďme podľa toho, aj keď to má slabiny a vždy sa niekomu bude niečo nepáčiť. Napriek dohode v koalícii i pandemickej komisii, že namiesto  celoplošného testovania týždeň po týždni, čo presadzoval do posledného dychu Matovič (kým sa nevzbúril aj Kollár), sa 8. februára spustí automat, nebolo ani tri dni pred štartom jasné, čo za opatrenia a výnimky z „čierneho pásma“ napokon v pondelok začnú platiť. Vrátane najzásadnejšej zmeny oproti pôvodnému návrhu „čierneho pásma“: Návrat žiakov prvého stupňa do škôl s  podmienkou, že jeden z dvoch rodičov bude otestovaný s negatívnym výsledkom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite