Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nechala zo Spolu o mafiánskom štáte: Proti Kovaříkovi zazneli viaceré oprávnené, ale aj osobné výhrady

.pavel Nechala .názory .neparlamentná alternatíva

„V posledných rokoch je vývoj trestnej činnosti na Slovensku mimoriadne pozitívny. Slovensko sa už v mnohých ukazovateľoch zaradilo do prvej desiatky najbezpečnejších krajín v rámci Európy, sme aj v prvej dvadsiatke najbezpečnejších krajín v rámci celého sveta,“ povedal začiatkom roka 2016 vtedajší minister vnútra Kaliňák. Realita však nezodpovedala prezentovaným štatistikám a už o niekoľko mesiacov neskôr museli vyjsť občania do ulíc, aby poukázali na hlbokú nedôveru v právny štát.

boj proti korupcii sa stal aj ústrednou témou nasledujúcich parlamentných volieb a vytvorená koalícia si vypýtala silný mandát na realizovanie zásadných zmien.

V prvom rade treba oceniť, že miera aktivity vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov prekvapuje aj najväčších optimistov. Nikto dnes nepochybuje, že polícia má rozviazané ruky a robí svoju prácu najlepšie ako vie. Stíhanie vrcholných predstaviteľov podnikateľského sektora, štátnej správy, polície, súdnictva alebo aj politiky je presne ten dopyt, ktorý vytvoril vládu pod vedením Matoviča.

Získavanie stratenej dôvery verejnosti, keď podľa eurobarometra máme hodnotenú políciu najhoršie v Európskej únii, bude však podstatne náročnejšie. Potvrdzuje to aj najnovší Prieskum vnímania korupcie Transparency International, kde skončilo Slovensko v minulom roku na 60. mieste, o jednu priečku nižšie ako pred rokom. Práve s týmito výzvami sa budú musieť popasovať novozvolený policajný prezident Kovařík a minister vnútra Mikulec. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite