Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bihariová z PS o mafiánskom štáte: Boj proti mafii sa však nesmie stať fetišom

.irena Bihariová .názory .neparlamentná alternatíva

Na Slovensku sme zvyknutí hodnotiť prácu ministra vnútra či policajného prezidenta nie v kontexte právomocí, ktoré majú, ale v kontexte tých, ktoré mať nesmú. Zatýkanie „ostro sledovaných podozrivých“ by v normálnej krajine nemalo byť kritériom, podľa ktorého vystavujeme ministrovi či policajnému šéfovi účty. Naopak, v normálnej krajine s dôverou predpokladáme, že s tým nič nemajú.

symbolom obrody vo funkciách ministra či policajného šéfa teda nebude to, koľko mafiánov dostanú pred súd. Ale to, či verejnosť uverí, že o tom nerozhodujú. Až vtedy si budeme môcť povedať, že doba pokútnych prepojení medzi vrcholovou politikou a zločineckým suterénom je za nami. 

Minister vnútra ani policajný prezident nie sú od toho, aby uspokojovali verejný či politický dopyt po stíhaní takých či onakých páchateľov. Vo svojej funkcii plnia rolu manažérov, zodpovedných za to, aby inštitúcia, ktorú riadia, mala čo najlepšie podmienky na plnenie svojich zákonných úloh. Tu sa ich rola bojovníkov proti mafii začína aj končí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite