Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Výzva Daniela Lipšica

.štefan Hríb .názory .editoriál

Zvolenie nového špeciálneho prokurátora je dobrou správou – po Dušanovi 61:0 Kováčikovi bol každý zo štyroch kandidátov darom z neba. Čomu všetkému bude Daniel Lipšic čeliť dlhých sedem rokov?

Štefan Hríb

v prvom rade bude nový špeciálny prokurátor sedem rokov čeliť mafiánskemu štátu. Ten vznikal od volieb v roku 1992, bol zmyslom rozdelenia Československa a postupne sa stával zmyslom politiky dominantných strán. Na Slovensku, až na výnimky z radov VPN, KDH a časti osvietených Maďarov, nešlo o spor politických ideí a už vôbec nie o cyrilo-metodské tradície, ale skôr o spor rôznych klanov o moc a zdroje. Dodnes je tento skutočný zmysel samostatnosti maskovaný volebnými heslami o istotách, svojstojnosti či kresťanských hodnotách, no na povahe moci sa zatiaľ menilo len málo. Tento spôsob spravovania štátu má po 29 rokoch také pevné korene, že teraz by boli potrebné minimálne dve volebné obdobia, aby bol aspoň čiastočne zmenený.

V tomto zmysle je zvolenie Daniela Lipšica dobrou správou, pretože aj so všetkými svojimi chybami reprezentuje tie výnimky, a nie temnú štafetu od HZDS a SNS až po Smer a Hlas. Problémom, samozrejme, je, že dve volebné obdobia protikorupčných vlád nemusia byť Slovensku dopriate, pretože už to prvé je ohrozené slabou personálnou výbavou lídrov koalície. Ale aj v prípade návratu oboch Smerov je Lipšic ako špeciálny prokurátor dobrou správou, pretože sa stane jednou z dôležitých bŕzd reštaurácie toho režimu, ktorý viedol k vražde dvoch mladých ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite