Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bihariová z PS o výmene Matoviča: Premiér vykazuje znaky mesianizmu

.irena Bihariová .názory .neparlamentná alternatíva

Hľadanie nepriateľov a vinníkov neustalo ani príchodom novej vlády. Za zlé manažovanie môžu en bloc všetci, samozrejme, okrem Igora Matoviča. Čoraz viac sa hovorí o tom, že zmena by mala nastať na premiérskej stoličke. Existuje alternatíva voči súčasnej vláde, ktorá by nepozostávala v návrate Smerohlasu?

opozičné strany volajú po predčasných voľbách. Paradoxne, predstava nahradenia premiéra niekým iným je prijateľná aj pre voličov a voličky, ktorí si zmenu vlády a obsadenie premiérskeho kresla nikým zo súčasnej opozície neprajú.  

Vystáva otázka, či existuje ústavnoprávne riešenie, ktoré nám zachová ovcu celú, aj vlka sýteho:  vládu príčetnej časti koalície bez riskovania návratu politických zombíkov z opozície, a zároveň odsunie osobu premiéra.  

Skôr, než si skúsme otázku zodpovedať, pristavme sa na chvíľu pri osobe premiéra. Je totiž naozaj nezvyčajné, ak líder víťaznej strany dokáže svojím štýlom vládnutia zjednotiť voličov koalície aj opozície. Nie však spôsobom, akým sa o to pokúša pani prezidentka. Ale tak, že si obe skupiny vedia predstaviť jeho výmenu.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite