Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Násilie na dennom poriadku. Na vonkajších hraniciach EÚ sa páchajú zverstvá na utečencoch

.michal Oláh .názory

V piatok 22. januára došlo k tragédii 470 kilometrov od Bratislavy. Zamaskovaní bosnianski policajti podpálili nelegálny utečenecký tábor, v ktorom žilo päťdesiat rodín so šesťdesiatimi deťmi. Násilie bezpečnostných zložiek Bosny a Hercegoviny na hranici s Chorvátskom sa tu opakuje skoro denne.

Michal Oláh

chorvátska pohraničná polícia koná na zelenej hranici rovnako násilne. Bezpečnostné zložky svoj postup koordinujú s ostatnými balkánskymi nárazníkovými krajinami. EÚ formálne protestuje, reálne však pre bezpečnosť mnohých ľudí na úteku nič nerobí. Dokonca aj deti necháva napospas brutalite organizovaného zločinu prepojeného s bezpečnostnými zložkami a ultranacionalistickými politikmi. Tí hlásajú lži, manipulujú verejnou mienkou a šíria medzi obyvateľmi iracionálny strach z utečencov len aby sa udržali pri moci. Z obavy o svoj majetok mnohí Bosniaci živia v sebe až chorobnú nenávisť voči utečencom. 

V minulom volebnom roku mali aj u nás niektoré politické strany postavenú kampaň výlučne na militantnom odpore voči migrantom za každú cenu.  Podobnú rétoriku nemusíme hľadať ďaleko – my Slováci nie sme priveľmi iní. Iba pred rokom strana používajúca jazyk fašistického Nemecka - ĽSNS - strašila v predvolebnom ťažení homosexuálmi a liberálmi. Rómovia a utečenci tentokrát boli v rebríčku nenávisti na druhom mieste. Strana, ktorej predseda je obvinený zo šírenia fašistických symbolov, napriek tomu parlamentné lavice obsadila. V týchto dňoch sa však viacero kotlebovcov rozhodlo opustiť svoju stranu, čo by mohlo byť predzvesťou jej konca.

vládne tu reálny fašizmus 

O tragédii v pohraničnom bosnianskom meste Velika Kladuša nás informovali humanitárni pracovníci a samotní utečenci. Zo strachu z militantných balkánskych nacionalistov nechceli zverejniť svoju identitu v médiách. Veliku Kladušu navštevujem ako sociálny pracovník a novinár už niekoľko rokov, vďaka čomu mám dôveru tunajších ľudí. A čo sa presne stalo? 

Miestni policajti v spolupráci s tunajšou mafiou, ktorá zastrašuje dobrovoľníkov a prenasleduje utečencov v lesoch, podpálili nelegálny utečenecký tábor (starú zdemolovanú opustenú budovu), v ktorej žilo do päťdesiat prevažne afganských rodín so šesťdesiatimi deťmi vo veku od batoliat do štrnásť rokov. Spálili im pritom telefóny, aby zlikvidovali dôkazy a vzali peniaze, ktoré utečenci potrebujú pri vstupe do EÚ pre prevádzačov. 

Dôvodom podpálenia tábora bola pravdepodobne jeho blízkosť k hraniciam EÚ. Nebyť obyvateľa tábora, ktorý stihol ujsť do neďalekého lesa odkiaľ požiar na svoj mobil natočil, nemali by sme o tomto zločine žiadne dôkazy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite