Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iba seniorov očkovať nestačí

.michal Oláh .názory

Je dobré, že sme začali očkovať najohrozenejšiu komunitu ľudí – seniorov nad 85 rokov. Zabudli sme pritom na iné extrémne zraniteľné komunity, ktoré mali byť zaočkované zarovno s nimi. Prečo rezort zdravotníctva nerešpektoval dohodu a názor odborníkov na sociálne služby?

Michal Oláh

neustály chaos okolo vakcinácie seniorov - registrácia je síce spustená, no v niektorých mestách nie sú žiadne voľné termíny. Ticho je aj okolo spôsobu zaočkovania imobilných ležiacich seniorov žijúcich v domácnostiach mimo sociálnych zariadení a nemocníc, čo sužuje ich rodinných príslušníkov. A opatrovatelia si márne lámu hlavu nad tým, ako dostať imobilných starších ľudí do očkovacích centier. V susedných krajinách na západ od nás na to slúžia sociálne taxíky.  

zmena stratégie

Slovensko od 20. januára pristúpilo k zmene očkovacej stratégie a uprednostnilo pred očkovaním kritickej infraštruktúry, ktorá sa stala náhradníkom na zozname, vakcináciu najohrozenejších ľudí – seniorov nad 85 rokov. Novou vyhláškou Ministerstva zdravotníctva č.10/2021 tiež upravilo kritériá poradia očkovania osôb proti Covidu -19. Po vakcinácii zdravotníkov v prvej fáze vyhláška stanovila ako hlavné kritérium spustenia ďalších fáz očkovania vek a pridružené ochorenia s konkrétnym zoznamom diagnóz. Minister zdravotníctva Marek Krajči si od zmeny stratégie sľubuje výrazné zníženie počtu úmrtí na ochorenie COVID-19 v druhej vlne a šancu odvrátiť tretiu vlnu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite