Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Iba seniorov očkovať nestačí

.michal Oláh .názory

Je dobré, že sme začali očkovať najohrozenejšiu komunitu ľudí – seniorov nad 85 rokov. Zabudli sme pritom na iné extrémne zraniteľné komunity, ktoré mali byť zaočkované zarovno s nimi. Prečo rezort zdravotníctva nerešpektoval dohodu a názor odborníkov na sociálne služby?

Michal Oláh

neustály chaos okolo vakcinácie seniorov - registrácia je síce spustená, no v niektorých mestách nie sú žiadne voľné termíny. Ticho je aj okolo spôsobu zaočkovania imobilných ležiacich seniorov žijúcich v domácnostiach mimo sociálnych zariadení a nemocníc, čo sužuje ich rodinných príslušníkov. A opatrovatelia si márne lámu hlavu nad tým, ako dostať imobilných starších ľudí do očkovacích centier. V susedných krajinách na západ od nás na to slúžia sociálne taxíky.  

zmena stratégie

Slovensko od 20. januára pristúpilo k zmene očkovacej stratégie a uprednostnilo pred očkovaním kritickej infraštruktúry, ktorá sa stala náhradníkom na zozname, vakcináciu najohrozenejších ľudí – seniorov nad 85 rokov. Novou vyhláškou Ministerstva zdravotníctva č.10/2021 tiež upravilo kritériá poradia očkovania osôb proti Covidu -19. Po vakcinácii zdravotníkov v prvej fáze vyhláška stanovila ako hlavné kritérium spustenia ďalších fáz očkovania vek a pridružené ochorenia s konkrétnym zoznamom diagnóz. Minister zdravotníctva Marek Krajči si od zmeny stratégie sľubuje výrazné zníženie počtu úmrtí na ochorenie COVID-19 v druhej vlne a šancu odvrátiť tretiu vlnu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite