Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krása lockdownu

.michal Oláh .názory

Od prvého dňa nového roka stále fungujeme vo zvláštnom právnom režime obmedzenia slobodného pohybu. 27. januára začne platiť ešte prísnejší lockdown. Skončí sa, ak počet hospitalizovaných klesne pod 2500 alebo bude platiť do 7. februára. Nie pre každého je obdobie lockdownu bremenom.

Michal Oláh

zatiaľ čo obmedzenie pohybu je pre väčšinu z nás nepríjemným zásahom do osobných slobôd, mnohí ľudia – introverti a dokonca aj extroverti – vítajú toto obdobie udomácnenia sa vo svojich domovoch s úľavou. Našli svoj úkryt. 

„Výhoda lockdownu je, že sme ako rodina viacej spolu. Všetko prežívame spoločne, viac sa poznávame, máme viac času na spoločné zdieľania,“ opisuje svoje pocity počas núteného obmedzenia pohybu bratislavský optik Ivan Popelár.  Pokiaľ väčšina obyvateľstva zúfalo túži po návrate do bežného života plného zhonu, ranných dopravných špičiek, plných obchodných domov a reštaurácií, kín a fitnescentier so všetkým, čo k tomu patrí, sú aj takí, ktorí si po rokoch splácania hypoték konečne užívajú svoje ťažko vydobyté domy a byty. Objavili čaro manželských partnerov, hĺbku prežívania svojich detí alebo samoty. 

„Konečne mám čas na deti. Pochopil som, že človek nie je ostrov, a že musí o dobré vzťahy bojovať. Nie je to zdarma,“ myslí si vrcholový manažér Všeobecnej zdravotnej poisťovne Martin Kubiš. Nemusia si už vymýšľať výhovorky, prečo nenavštívia kamarátov, kolegov, rodičov či svokrovcov. Lockdown ich odbremenil od sociálneho tlaku, dal im slobodu. A vďaka povinnej karanténe dokážu aj tí najosamelejší ľudia nájsť záľubu vo vlastnej spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite