Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Správu vecí verejných treba spolitizovať!

.martin Kríž .názory

Správu vecí verejných treba podstatne zlepšiť. Jedna z najpotrebnejších veci je znovu vybudovať politiku. Lebo dnes ju nemáme. Erodovala, čoho dôsledkom bolo, že v ostatných voľbách sme volili medzi obchodnými spoločnosťami, omylom zaregistrovanými ako politické strany.

politik a politická strana sú na Slovensku už dlho nadávky. Kto, kedy a čo pozitívne o nich napísal? Túto situáciu v spoločnosti už pred rokmi „prečítal“ ako dieru na trhu podnikateľ Matovič. Ponúkol sa spolu s partiou „nepolitikov“ ako alternatíva. Svoju firmu však nedopatrením nezaregistroval v obchodnom registri ako jednoosobovú s.r.o., ale na ministerstve vnútra ako politickú stranu.

To, že Smer je vlastne a.s. a Fico je prokurista bolo kritizované kde-kade, ale OĽaNO s.r.o. sme iba tak láskavo a slabučko hryzkali. Ba dovolili sme tento business model zopakovať aj Borisovi Kollárovi. 

V USA sa po útoku na Kapitol začína hovoriť o potrebe vnútornej obnovy Republikánskej strany. Aj mnohí republikáni už nahlas hovoria, že dopustiť víťazstvo Trumpa čo i len v republikánskych primárkach bolo zlyhaním strany a je potrebné v strane niečo zmeniť, aby sa to už nezopakovalo. Takto to funguje v politickej strane. 

Možno už aj viacerí poslanci OĽaNO vidia, že ich šéf na čele vlády je problém. Ale v akom orgáne jednoosobovej s.r.o. sa môžete porozprávať o výmene lídra? 

A problém je širší. Na Slovensku akoby vymizla politika úplne. Chýba debata o ideách, o víziách. Aj to, čo by predmetom takých debát mohlo byť, sa stáva brandom a vstupuje do marketingu. Politika sa zmenila na odvetvie podnikania. S trochou zveličenia: v ostatných voľbách sme volili medzi obchodnými spoločnosťami, omylom zaregistrovanými ako  politické strany. Reprezentovali ich v tej horšej časti prokuristi hájaci záujmy skutočných vlastníkov (Danko, Drucker, Fica akcionári krátko pred voľbami doplnili Pellegrinim), alebo priamo (spolu)vlastníci (Matovič, Sulík, Kiska, B. Kollár, Štefunko s Trubanom, Hlina – všetci povolaním podnikatelia). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite