Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Zajac: Nemecko. Zimná rozprávka

.peter Zajac .názory

Titulok je ironický názov politickej básne Heinricha Heineho o Nemecku devätnásteho storočia. Aké je však zimné Nemecko 2021?

voľba Armina Lascheta za predsedu CDU nebola samozrejmá ani jednoduchá. Ešte deň pred digitálnym zjazdom ďaleko najúspešnejšej povojnovej politickej strany, reprezentujúcej v Nemecku stabilitu, nebolo ani najväčším politickým znalcom pomerov v CDU jasné, či sa stane predsedom CDU konzervatívny Friedrich Merz, stredový predseda vlády najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet alebo finišujúci outsider Norbert Röttgen.  

Armin Laschet vyhral napokon v druhom kole pomerne jasne nad Friedrichom Merzom, ktorý prehral všetky stranícke súboje, do ktorých v posledných desaťročiach vstúpil. V decembri 2004 s Angelou Merkel, v decembri 2018 s Annegret Kramp-Karrenbauer a začiatkom januára 2021 s Arminom Laschetom. Ten vyhral preto, že vytvoril s ministrom zdravotníctva, populárnym Jensom Spahnom tandem, zabezpečil si lojalitu generálneho sekretára Paula Ziemiaka, podporila ho Annegret Kramp-Karrenbauer a nepriamo aj Angela Merkel. A zrejme aj preto, že má za sebou pozitívnu exekutívnu skúsenosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite