Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nechala zo Spolu o zvládaní pandémie: Verejný priestor je zahltený konfliktom dvoch hlavných predstaviteľov koalície

.pavel Nechala .názory .neparlamentná alternatíva

Mimoriadna situácia si vyžaduje aj mimoriadne výkony preto, aby sme predišli veľkým škodám na životoch, zdraví a aj majetku. Situácia posledných týždňov taká mimoriadna je a kombinácia viacerých faktorov nám priniesla nelichotivé prvé miesto v počte úmrtí na milión obyvateľov na svete. Detailné zhodnotenie zlyhaní určite dostane široký priestor, no niektoré závery sú zrejmé už teraz.

v prvom rade, vláda sa neriadila názormi odborníkov ani z vlastných radov. Na svojom zasadnutí v polovici decembra neprijala prísnejšie opatrenia spôsobilé zabrániť nekontrolovanému nárastu počtu infikovaných. Prevážili obavy z prepadu voličskej popularity, záujmy niektorých skupín obyvateľstva a napokon aj ochrana podnikateľského majetku.  Namiesto jasných, tvrdých a účinných opatrení sme diskutovali o výklade výnimiek a termínoch skutočného uplatňovania.

V druhom rade, vláde sa darilo presadzovať počas prvej vlny viaceré opatrenia nie na základe vlastného rešpektu, ale strachu pred neznámym vírusom. O tento nástroj sa vláda pripravila sama vlastnou zlou komunikáciou. Občania sú tiež objektívne unavení z dodržiavania rôznych obmedzení. Ako k tomu problému vládni predstavitelia pristúpili? Predovšetkým so strachom pred nevôľou voličov, a preto ani dnes nevieme, koľko pokút bolo uložených za nedodržanie opatrení. Prísne zákazy presunov medzi okresmi sa ignorujú a jediný výsledok je neustále prepadajúca sa dôvera k navrhovaným opatreniam, ale aj k inštitúciám, ktoré ich navrhujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite