Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hojsík z PS o zvládaní pandémie: Nachádzame sa v kritickej situácii, akú si málokto pamätá

.martin Hojsík .názory .neparlamentná alternatíva

Pandémia koronavírusu nám opäť raz pripomenula, akým dobrým krokom bol vstup Slovenska do Európskej únie. Už niekoľkýkrát nás totiž zachraňuje pred nami samými. Práce je, žiaľ, veľa.

ako najnovší príklad nech nám poslúži porovnanie medzi zháňaním testov a vakcín. Zatiaľ čo nákup testov sprevádzali týždne neakceptovateľných verejných potýčok medzi premiérom a jeho vicepremiérom, vakcíny vybavené „Bruselom“, dorazili na Slovensko presne tak, ako sa očakávalo. V tichosti a bez problémov. A budú prichádzať aj ďalej.

Proces očkovania v našej vlastnej réžii už taký jednoduchý nie je. Už zjavne mesiace presluhujúci minister zdravotníctva Marek Krajčí vyhlásil, že v januári môžeme zaočkovať len 125-tisíc ľudí. Slovensko má pritom k dispozícii 250-tisíc vakcín. Zatiaľ čo v nemocniciach dennodenne narastajú čísla obetí smrtiaceho vírusu a zdravotníci sú za hranicou vyčerpania, minister zdravotníctva nezvolil dobrú očkovaciu stratégiu.

Vysvetlenie je potrebné. Úspešná vakcinácia si vyžaduje dve kolá očkovania v rozostupe približne troch až šiestich týždňov. Slovensko sa rozhodlo vakcínou šetriť a odložiť druhú dávku vakcíny na druhé kolo očkovania. To však znamená, že v prvom kole zaočkujeme o polovicu menej ľudí z rizikových skupín, ako by sme mohli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite