Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Petra Schutza: Premiér na odstrel?

.peter Schutz .názory .videné z Košíc

Scenár, ktorý sa zdal na jeseň vysoko nepravdepodobný, naberá čoraz reálnejšie kontúry. Gradácia konfliktov vnútri koalície a komplexnosť problémov je natoľko výbušná zmes, že vládnutie v dnešnom formáte sa nemusí dožiť leta.

Peter Schutz

buď sa koalícia rozhýbe k akejsi principiálnej zmene (možno k rekonštrukcii), alebo sa spontánne vrúti, no s ňou aj Slovensko, do bezvládia a chaosu s nejasnou prognózou. To všetko uprostred vrcholiacej pandemickej kalamity, keď na schopnosti zvládnuť vakcináciu visia ľudské životy a vyslobodenie z devastujúcich lockdownov a karantén.

Celoplošné testovanie, ku ktorému sa vrátil premiér po odmlke cez sviatky, je prelomový moment. Nie v epidemiologickom zmysle, ktorého omyl je každému so základnou súdnosťou zrejmý, ale politicky – Matovič sa tu prvýkrát dostal do sporu nielen de facto s celou expertnou obcou, ale už aj s tromi koaličnými stranami. Skutočnosť, že k „tradičnej“ rebélii Sulíka sa tentoraz pridala aj Remišová a dokonca Kollár, je nový moment v histórii koalície.

Jedna otázka je, či sa minoritná pozícia Matoviča, v akej ešte nebol, premietne do budúcnosti „jeho“ celoslovenského testovania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite