Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Exminister zdravotníctva Zajac: Máme zámer očkovania, ale nie plán

.rudolf Zajac .názory

V stredu 16. decembra vláda schválila materiál, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva pod názvom „Národná stratégia očkovania proti ochoreniu COVID-19 v podmienkach Slovenskej republiky“.

materiál je kombinácia metodického usmernenia, ktoré má urobiť ministerstvo zdravotníctva a potom niečoho, čo by som nazval zámer očkovacieho plánu, ale určite nie očkovací plán. Skladá sa z viacerých častí, pričom pre občana je dôležite vedieť, aké poradie v očkovaní vláda navrhuje. Pre samotných zdravotníkov je dôležité zas to, aby vedeli, ako majú postupovať pri hromadnom očkovaní. Do prvej skupiny očkovaných sú navrhnutí, slovami ministra obrany Naďa, prvolínioví bojovníci proti covidu-19.  

To je v poriadku, naozaj na tých pracoviskách, kde sa starajú o covidových pacientov, je to maximálne potrebné. Ide o skupinu zdravotníkov, ktorí sú priamo v expozícii vírusu. Možno by sa dalo súhlasiť aj so zamestnancami, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre ako sú elektrárne, vodárne, plynárne, hromadná doprava, polícia v teréne a tiež armáda v teréne.  

Smrteľnou chybou je, že do prvej skupiny neboli zariadení seniori nad 65 rokov, najmä seniori, ktorí sú v domovoch dôchodcov a iných sociálnych zariadeniach, hoci vieme, že u nich je absolútne najväčšia úmrtnosť – až v desiatkach percent.

Naopak, v prvej vlne očkovania vôbec nemajú byť zamestnanci ministerstiev ani iných ústredných orgánov štátnej či verejnej správy, pretože, ako vidíme v týchto dňoch, odkedy je pár členov vlády v karanténe, Slovensko akosi lepšie funguje.

.týždeň

Na to, aby sa vôbec mohlo očkovať lege artis, vzhľadom na transportné a skladovacie podmienky očkovacích látok, je potrebné presne definovať celý postup. Nedávno bolo zverejnené, ako budú postupovať v Nemecku. Na svojom pláne pracovali niekoľko týždňov a dnes vedia, že budú existovať takzvané očkovacie kabínky, koľko ľudí v nich bude pracovať, aká bude priechodnosť  pacientov. Ako je u nich zvykom, idú až do takých detailov, že napríklad píšu: „Jeden pracovník pristúpi k občanovi a dezinfikuje kožu na ramene, odstúpi a druhý pristúpi, zaočkuje. Ten prvý potom potrie ranku.“ Všetko majú presne vymyslené a vyskúšané. 

Podobne popísali správanie občana, potrebné časy na sledovanie po očkovaní, atď. Naša vláda schválila materiál, ktorý je zjavne narýchlo spísaný kýmsi, kto v živote nevidel, ako to reálnom živote naozaj funguje. Máme detailne popísané materiálno-technické podmienky zabezpečenia očkovania: elektrické zásuvky, chladničky či mraziace boxy, hrúbku políc, personálne a priestorové zabezpečenie. Horšie je to s popisom filozofie samotného očkovania. Je tam viacero nezmyslov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite