Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Príbeh Pavla Ruska: Od redaktora k milionárovi, žobrákovi a nakoniec väzňovi

.eugen Korda .názory

Pavol Rusko bol v Slovenskej televízii v čase, keď u nás kolaboval komunizmus, predsedom Socialistického zväzu mládeže. Po dlhšom váhaní sa nakoniec pridal k spoločenským zmenám. Neskôr sa pokúšal podnikať, ale jeho podnikanie sa skôr podobalo na nejakú podvodnícku hru.

Eugen Korda

po rozpade Československa sa mu vďaka podpore vtedajšieho predsedu Národnej rady Ivana Gašparoviča a aj Vladimíra Mečiara, ktorý mu bol dokonca gratulovať na svadbe, podarilo získať licenciu na súkromnú televíziu, ktorú neskôr nazval Markíza. 

V krátkom čase sa z neho stal bohatý a vplyvný človek, ktorého si „obchádzali“ politici bez ohľadu na stranícke tričko. Dlho bol verný ľuďom, ktorí mu umožnili získať licenciu na televízne vysielanie, ale nakoniec sa pridal na stranu opozície. Krátko pred parlamentnými voľbami sa televízie Markíza pokúsil zmocniť Marian Kočner a jeho spoločníci. Nakoniec došlo k dohode a Kočner sa z televízie stiahol a jej majitelia mu museli vyplatili niekoľko desiatok miliónov korún. 

Tu niekde sa začal  aj pád mediálneho magnáta Pavla Ruska. Ešte sa nakrátko stal ministrom hospodárstva v Dzurindovej vláde, jeho televízia významne pomohla Rudolfovi Schusterovi získať post prezidenta. Po korupčnom škandále však musel z vlády odísť a nakoniec prišiel aj o svoj vplyv v televízii. Za svoj „dobrovoľný odchod“ zinkasoval údajne skoro 200 miliónov korún a okamžite sa vrhol  do podnikania. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite