Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zaočkujem sa, teda som

.rudolf Zajac .názory .komentár týždňa

Parafrázujem výrok René Descartesa „Cogito, ergo sum“ (Myslím, teda som). Je doba hoaxov a fake news, keď rôzni kváziexperti bojujú proti očkovaniu, alebo rúškam.

na demografických dátach sa už dávno dokázalo, že najväčšou revolúciou v zdravotníctve bolo objavenie antibiotík a očkovania proti vírusovým a bakteriálnym ochoreniam V päťdesiatych rokoch svet zaznamenal dramaticky pokles úmrtnosť detí aj dospelých. Dokonca aj v čase najtuhšieho stalinizmu, keď aj u nás oficiálne platilo, že pásavku zemiakovú sem zhadzovali Američania, sa očkovalo vakcínami vymyslenými v USA. Takou očkovacou látkou bola napríklad Sabinova vakcína proti detskej obrne. Aby sa to ideologicky vylepšilo, tak nás učili, že ju vymys­leli Sovieti, podobne ako mali vymyslieť telefón, žiarovku, parný valec,  živú bielkovinu a všetko iné. Nevymysleli a ani nemohli, ale to je iný príbeh. 

Dám sa zaočkovať proti covidu-19 a nič, ani chaos, ktorý je neoddeliteľnou a permanentnou súčasťou pôsobenia vlády, ma nezastaví. Nebojím sa, že po zaočkovaní budem autista, ani že by mi hrozila mimomaternicová tehotnosť, dokonca sa nebojím, že po zaočkovaní by som sa stal voličom Pellegriniho, Kotlebu, Matovička či Kollára. Poctivo nosím rúško, lebo viem, že znižuje riziko infekcie o desiatky percent a minimalizujem osobné kontakty. Podobne väčšina našich občanov čaká, kedy sa konečne začne očkovať. Vidíme, ako jednotlivé krajiny už navážajú očkovacie látky preto, aby ju na druhý deň po schválení medzinárodnou liekovou agentúrou začali používať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite