Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Schutz: Slovensko 2020

.peter Schutz .názory .názory

Rok dvoch dvadsiatok vojde do kroník tým najhrubším písmom na celom svete,  avšak pre Slovensko bol výnimočný dokonca aj bez koronavírusovej pandémie. V akom zmysle?

Peter Schutz

zásadný vplyv covidu na životy, politiku a ekonomiku vnucuje hodnotenie typu najťažší rok slovenskej demokracie. Celkom iste to tak je a veľa na tom nemenia ani éry Mečiara a Fica, no relatívne – keďže o katastrofálnom roku môže hovoriť každý štát – sa Slovensku nedarilo až tak mizerne. Toto tvrdenie opodstatňuje najzákladnejší údaj z pandémie, ktorým je „iba“ tisíc obetí, čo je aj po prepočtoch na obyvateľa jedno z najnižších čísel v Európe.

Polemika, že štatistické metodiky covidovej mortality sa rôznia od krajiny ku krajine, je relevantná, avšak čísla z väčšiny Európy sú o toľko tragickejšie, že pes zrejme nebude zakopaný iba v štatistike. Dnes už je jasné, že veľmi pomohol tvrdý jarný lockdown, ktorý v panike z „Bergama“ zaviedol Pellegrini ešte vtedy, keď sa ten výraz neužíval. A Matovič si ho „adoptoval“ a prolongoval ho zrejme aj na dlhšie, než bolo nevyhnutné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite