Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Slovensko 2020 – antikorupčná puberta

.štefan Hríb .názory .názory

Bol to prelomový rok. Mafiánsky štát v ňom utrpel ústavnú porážku, a to je najlepšia správa za celých 365 dní. Ale potom prišiel vírus a s ním natoľko amatérske vládnutie, že vyvolalo otázku o udržateľnosti celej tejto zmeny.

Štefan Hríb

februárové voľby ukončili 12-ročnú dominanciu Smeru. A už po pár mesiacoch novej vlády sa ukázalo, aký bol obsah tých rokov – galérka, ktorá je dnes zadržaná a vyšetrovaná, pozostáva zo špičiek polície, prokuratúry, súdov a tej časti podnikateľov, ktorých zrodil Mečiar, odobril Dzurinda a posvätil Fico. Bývalý prezident Kiska na to obdobie použil výraz mafiánsky štát, a hoci ho takmer všetci odmietli ako prisilný, dnes sa zdá prislabý. Korupcia je v istej miere prítomná všade, ale to, čo bolo prítomné na Sloven­sku, je kompletný únos štátu s aktívnou účasťou celého jeho vedenia.

dve otázky roka

Na konci roka 2020 sú namieste dve otázky:

1. Ako je možné, že únoscovia štátu vzišli zo slobodných volieb, a to opakovane?

2. Ako je možné, že im v únose v posledných štyroch rokoch pomáhali Béla Bugár, František Šebej a Lucia Žitňanská, ako aj viacerí mienkotvorci, ktorí videli v Smere nielen cestu do európskeho jadra, ale dokonca aj lepšiu alternatívu k SaS?

.týždeň

Na prvú otázku sa odpovedá ťažko, pretože smeruje k samotným základom demokracie aj k schopnosti národov či širších spoločenstiev spravovať si svoje veci spravodlivo a rozumne. Fakt, že Slovensko si za víťaza volieb od svojho vzniku zvolilo trikrát HZDS a štyrikrát Smer, teda strany obsahovo uviaznuté v komunizme a nacionalizme, no reálne fungujúce ako organizované skupiny pre tvorbu nelegálneho zisku, hovorí o našej voličskej nedospelosti viac než všetky dobré texty od roku 1993. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite