Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bojujme proti daňovým peklám, nie rajom

.marianna Sádecká .názory

V texte Denníka N píše Martin M. Šimečka o daňových rajoch, o ktorých novinári typicky nepíšu v pozitívnej konotácii. Je ale dôležité uviesť niekoľko informácií v súvislosti s právnymi subjektami, ktoré v daňových rajoch podnikajú.

Marianna Sádecká

v texte s názvom O spôsoboch obrany proti globálnym kleptokratom a utajovaniu majetku a o zlyhaní USA píše Šimečka o daňových rajoch. V tejto súvislosti pár dodatkov.

kleptokrati

Šimečka označuje kleptokratmi všetkých, ktorí využívajú schémy zahraničných firiem pre zníženie daňovej povinnosti. Je dôležité uviesť, že používatelia týchto firiem nie sú všetci z toho istého vreca. Rozdelila by som ich do dvoch skupín. Prvá skupina, pri ktorej je celkom legitímne hnevať sa, je skupina kleptokratov – politikov a/alebo podnikateľov, ktorá na zbohatnutie nevyužíva trhové príležitosti, ale rent-seeking, ktorý sa spravidla točí okolo vládou poskytovaných služieb.

Druhá skupina „kleptokratov“ je zámerne v úvodzovkách. Význam slova kleptokrat označuje skorumpovaného lídra využívajúceho politickú moc. Druhá skupina však pozostáva z ľudí a subjektov, ktorí využívajú tie isté offshorové štruktúry legálneho typu ako prvá skupina, ale na úplne opačnú vec. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite