Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pán Krajniak, naozaj vám záleží na udržateľnosti dôchodkov?

.marianna Sádecká .názory

Je podstata ústavného zákona o dôchodkovom zabezpečení dobrá, že sa jej dostalo tak rýchleho prijatia? Boli zmeny premyslené aj z dlhodobého hľadiska, alebo sa z ústavy môže stať pravidelne otvárajúci sa denníček zaznamenávajúci súčasné politické trendy?

Marianna Sádecká

otvoril sa ústavný zákon a schválili sa ústavné zmeny. Ide najmä o reformu súdnictva, kvôli nutnosti ktorej sa na ústavu v prvom rade siahlo. Sme Rodina a minister Milan Krajniak sa však pri tejto príležitosti rozhodli do novely Ústavy cez prílepok vpichnúť zmeny aj v dôchodkovom systéme. Jednou z týchto zmien je takzvaný rodičovský bonus, ktorý by mal umožniť prispievať časťou svojich sociálnych odvodov na dôchodok svojich rodičov. Ako vyznievajú prijaté ústavné zmeny dôchodkového systému? 

Pozitívnou zmenou sa určite dá označiť zrušenie dôchodkového veku 64 rokov – ľudia sa dožívajú stále vyššieho veku a je bežné, že nemajú zdravotné problémy, ktoré by im aj vo vyššom veku bránili pracovať, ak samozrejme chcú. V minulosti bol ústavne stanovený vek dôchodku kritizovaný viacerými odborníkmi, ktorí sa zhodovali, že podobný bod nemá čo v ústavnom zákone robiť. Filozofia dôchodkového veku a počtu odpracovaných rokov vznikla na prelome 19. a 20. storočia s apelom pre udržateľnosť - človek musí odrobiť istý počet rokov, aby mal na dôchodkovú podporu nárok.

.týždeň

V ústavnom zákone sa rozobrali viaceré detaily, ktoré v ňom podľa odborníkov nemuseli byť. Ani viceguvernér NBS Ľudovít Ódor nie je fanúšikom návrhu a tvrdí, že do ústavy by nedával politicky kontroverzné veci, ale len také, na ktorých je široká spoločenská zhoda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite