Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bihariová z Progresívneho Slovenska: Pandémia nás postavila pred komplikované dilemy

.irena Bihariová .názory .neparlamentná alternatíva

Štyria zástupcovia mimoparlamentných strán hodnotia uplynulý rok 2020, v ktorom okrem hrozby pandémie a nenaplnených predvolebných a povolebných očakávaní našli aj nádej. Veria v spravodlivejšie Slovensko, odhodlanie ľudí vstať z popola koronakrízy a dokonca aj lásku, ktorú prvá dáma kresťanských demokratov našla po dlhom čakaní.

ak sa na niečom zhodne spoločnosť aj politici na každom kontinente našej planéty, tak je to fakt, že tento rok nám uštedril jednu z najťažších lekcií posledného storočia. Pandémia silou svojou účinku zotrela rozdiely medzi kultúrami, sociálnymi skupinami či politickými režimami.

Pandémia nás postavila pred komplikované dilemy, ktoré by nás mohli inšpirovať na ďalekosiahlejšie úvahy, než sú tie o otváraní či zatváraní škôl a ekonomiky.  Bude korona akcelerovať zmeny k lepšiemu či horšiemu fungovaniu demokracií a medzinárodného spoločenstva? Aké alternatívne scenáre budúcnosti nám ponúka, a čo by sme mohli urobiť, aby sa budúcnosť po korone stala lepšou oproti tej, ku ktorej sme doteraz smerovali ? Možno sa po vakcinácii vrátime do starých koľají. Bolo by však chybou prehliadnuť, že pandémia otvorila okno príležitostí na urýchlenie zmien, do ktorých sa nám doteraz možno až tak nechcelo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite