Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kocúr z PS o Gröhlingovej reforme. Vzdelávací systém musí byť premiérska téma

.miro Kocúr .názory .neparlamentná alternatíva

Ministrovi slúži ku cti, že aj on sám opatrenia rámcuje skôr ako praktické riešenia čiastkových problémov než vizionársku reformu. V ére technologickej, klimatickej a geopolitickej transformácie však máme v oblasti vzdelávania, vedy a inovácií na stole množstvo dlhodobo nereflektovaných výziev, ktoré pandemická kríza urobila ešte naliehavejšími.

online vyučovanie v čase karantény vyprovokovalo potrebu digitálnej revolúcie.  Zároveň nás donútilo konfrontovať sa s faktom, že mnohé slovenské deti nemajú doma dosť počítačov pre súbežné vyučovanie, ak sú v rodine školopovinní súrodenci. Tisíce z nich nemá ani zodpovedajúce internetové pripojenie, či dokonca samostatnú izbu alebo elektrinu. 

To zároveň ukazuje, aká naliehavá je výzva riešiť sociálne a regionálne rozdiely v rámci Slovenska. Inklúzia, rovnosť príležitostí a férové podmienky sa ukázali ako úplne praktická požiadavka, ktorá vo svete, do ktorého nás vtiahla korona,  nie je víziou budúcnosti, ale požiadavkou dneška. Nároky na online vyučovanie na jednej strane vyplavili enormnú vlnu tvorivosti a spolupatričnosti v učiteľskej, rodičovskej a školskej komunite. 

.týždeň

 Na druhej strane potvrdili našu nepripravenosť využívať technológie efektívne v náš prospech. Pozornosť venovanú vzdelávaniu učiteľov, ako hlavných aktérov vzdelávacích aktivít, medzi dvanástimi bodmi ministra však nenájdeme. V čase zmien, evokovaných aj samotnou pandémiou, sa ešte väčšmi zvýraznila požiadavka, aby vzdelávanie, veda a inovácie pripravovali spoločnosť na rýchle a komplexné zmeny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite