Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Šmilňák z KDH o Gröhlingovom pláne. Po zvládnutí pandémie bude treba ucelenejšiu diskusiu

.martin Šmilňák .názory .neparlamentná alternatíva

Minister školstva predstavil víziu postupných zmien, slovo reforma odmieta. Oblastí na vylepšenie je viac, pristavím sa pri troch.

1. V návrhu veľmi nevidieť snahu o upratanie v oblasti financií. K zmenám vo financovaní sa minister školstva rozcvičoval, nadýchol a ... vyfučal. Združenie miest a obcí nepustí, a tak zostane financovanie vzdelávania na Slovensku jeden obrovský komplikovaný a neprehľadný „chaos“. 

To, že chce minister pár škôl z pôsobnosti ministerstva vnútra pod ministerstvo školstva, je len kozmetický detail. Je nezmysel, aby do jednej školy tiekli peniaze z ministerstva školstva i práce, sociálnych vecí a rodiny, zo samosprávy, z VÚC, cez vzdelávacie i kultúrne poukazy, eurofondy, rôzne projekty, cez dohadovacie konania, od rodičov. Nech to skúsi účtovať. 

 2. Zmeny v obsahu vzdelávania od ročníkov k viacročným cyklom sa zdajú logické. Nelogické je spájanie 4. a 5. ročníka do jedného cyklu, keď 4. ročník je u nás primárne vzdelávanie (prvý stupeň), kým 5. ročník je už nižšie sekundárne vzdelávanie (2. stupeň). Logické a žiaduce by bolo najprv rozšíriť primárne vzdelávanie na 5 rokov, teda presunúť 5. ročník na prvý stupeň. To by som už pokladal za časť reformy. Spomeňte si na prvú vlnu korony – v ZŠ sme vzdelávali deti 1. až 5. ročníka. Prax v krajinách s lepšími vzdelávacími systémami necháva desaťročné deti v primárnom vzdelávaní, kde sú menšie kolektívy, lepší individuálny prístup, lepší vzťah medzi učiteľom a žiakom aj lepšie výsledky vo vzdelávaní.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite