Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Vážení čitatelia, potrebujeme vašu pomoc

.štefan Hríb .názory .editorial

Možno ste si všimli tri videá, v ktorých je Eugen Korda zametač, Martin Mojžiš kníhkupec a ja časník. Je to trochu vtip, ale trochu aj realita – ešte nikdy nebola naša situácia v .týždni taká vážna, ako pri tejto pandémii.

Štefan Hríb

koronavírus neohrozuje len naše zdravie. Popri tom, že zjavne odhaľuje našu neschopnosť konať spoločne a s úctou k pravde, menej zjavne odhaľuje aj krehkosť našej existencie.

.týždeň nebol nikdy médiom, ktoré by sa kúpalo v priazni más. Ešte ako roztrúsení novinári sme odmietli také samostatné Slovensko, akému pomohli na svet Mečiar s Kňažkom a Budajom. Zožali sme za to nenávisť, fyzické útoky, ohrozenie rodín. 

Až po rokoch sa široko ukázalo, že odmietnutie hrubosti v základoch štátu bolo rozumné,  a skackanie na vatrách zvrchovanosti falošné a pre Slovensko nebezpečné. 

Neskôr, už ako redaktori Slobodnej Európy a Domina, sme s veľkou radosťou privítali zmenu z roku 1998 vrátane odvážnych reforiem, no nahlas sme odmietli podplácanie novinárov pre dobrú vec, a potom aj korupciu a faloš počas dvoch Dzurindových vlád. Zožali sme za to nepochopenie a zášť. 

.týždeň

 Až takú, že naša existencia bola milšia niektorým oligarchom, ktorých sme vždy kritizovali, než časti reformného prostredia, ktorého sme boli súčasťou. Až po rokoch sa ukázalo, napríklad v Gorile, ale aj na osude SDKÚ a pravice vôbec, že ak sa reformy spoja s neférovosťou, prežije neférovosť, nie reformy. 

Väčšinu sme na svojej strane nemali ani počas éry Roberta Fica. Nikdy sme ho nepovažovali za sociálneho demokrata, nikdy sme neverili, že je garantom európskeho smerovania, že je lepší ako Sulík, alebo že sa práve s ním dá byť hrádzou proti extrému. Prišli sme preto o priestor v televízii, boli sme sledovaní, videli sme vzťahové diagramy s údajmi o našich najbližších vrátane tých zosnulých. Až vražda a potom povolebné osudy šéfov polície, prokuratúry a súdov ukázali, čo vlastne bol Smer a aké temné prostredie si tu v rokoch svojho panovania vypiplal. 

Ale väčšinu nemáme na svojej strane ani dnes. Sme priaznivci povolebnej zmeny, sme jej voliči, ale sme odporcovia tých spôsobov novej vlády, ktoré využívajú hrubý slovník, nepravdy či fauly voči spojencom aj kritikom. Sme za spravodlivosť, sme za skoncovanie s mafiánskym štátom, ale sme proti ponižovaniu, amaterizmu a áno, sme aj proti mocenským manipuláciám nového predsedu vlády. Preto bránime vedcov, samosprávy, zdravotníkov či právo SaS a Za ľudí na iný názor. Budúcnosť ukáže, či konáme rozumne.

.týždeň býva pravidelne v menšine. Vo vzťahu k problémom cirkvi, v obrane Hedvigy Malinovej a Róberta Bezáka, v podpore neznámeho Andreja Kisku na prezidenta proti známemu Radovi Procházkovi, vo vzťahu k liberálom aj konzervatívcom.  Robili sme pritom chyby, rozpadali sme sa a znovu skladali, dobrým aj zlým spôsobom, bolo to náročné. Ale nikdy tak ako dnes. 

Korona spôsobila súčasne pokles inzercie, pokles predaja tlače aj pokles príjmov .klubu pod lampou, ktorým podporujeme naše fungovanie. Preto tie tri videáMartinomJeňom

Ale ak si predplatíte .týždeň, zvládneme spoločne aj túto, doteraz najťažšiu krízu. 

 

 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite