Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vančo z Progresívneho Slovenska: Veľké zatýkanie okrem nádeje skrýva aj malú pochybnosť

.branislav Vančo .názory .neparlamentná alternatíva

Naprieč spoločenským spektrom rezonuje snaha o očistu justície a nádej, že je možné vybudovať a udržať právny štát. Všetci sa zhodujú na tom, že táto cesta bude ťažká a prinesie mnohé úskalia, ktoré zdolať nie je nemožné. Treba dávať pozor, na akých základoch nový očistený systém vyrastie. Aby to nebola zbierka skalpov, ale viera v spravodlivosť.

keď som vo štvrtok ráno čítal o tom, že zatkli a obvinili hádam všetkých bývalých šéfov policajných a vyšetrovacích zložiek z Ficovej éry vrátane bývalého „najlepšieho“ policajného prezidenta, napadla mi jedna otázka. Je tento zásah znakom toho, že polícia a špeciálna prokuratúra konečne plnia svoje poslanie bez ohľadu na to, koho sa to dotkne? 

V posledných rokoch sa pochybnosti o tom, či sú orgány činné v trestnom konaní schopné účinne vyšetriť a zažalovať kauzy spojené napríklad s korupciou alebo zneužívaním právomocí u tých najmocnejších, menili na istotu, že toho schopné nie sú. 

Okrem toho Slovenskom kolovali neuveriteľné historky o tom, že istí ľudia z radov policajtov zneužívajú elektronický informačný systém NAKA na to, aby následne mohli vydierať, korumpovať a byť korumpovaní. Dnes tieto praktiky vo výpovediach potvrdzujú priami aktéri a bývalí vysokopostavení úradníci. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite