Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nechala zo strany Spolu: Zvykli sme si, že kauzy najvyšších predstaviteľov sa zametajú pod koberec

.pavel Nechala .názory .neparlamentná alternatíva

Naprieč spoločenským spektrom rezonuje snaha o očistu justície a nádej, že je možné vybudovať a udržať právny štát. Všetci sa zhodujú na tom, že táto cesta bude ťažká a prinesie mnohé úskalia, ktoré zdolať nie je nemožné. Treba dávať pozor, na akých základoch nový očistený systém vyrastie. Aby to nebola zbierka skalpov, ale viera v spravodlivosť.

„Rád by som sa ešte s niekým porozprával o tom, či máme na Slovensku právny štát a čo pre štát znamená jeden obyčajný človek,“ vyjadril sa v roku 2004 Robert Fico (SMER – SD). 

Prostredníctvom príbehu týranej ženy, ktorá svoj neúspešný boj o bývanie s rozvedeným manželom a súdmi ukončila samovraždou, vykreslil vtedajší opozičný politik pretrvávajúce problémy s vymožiteľnosťou práva. Odvtedy mal Robert Fico trikrát v pozícii premiéra neobmedzenú moc zmeniť systém a budovať právny štát. 

Dnes zúfalo žiada jeho dodržiavanie a rozmer právneho štátu už vidí iba v rešpektovaní práv obvinených v trestnom konaní. Čo to hovorí o vláde práva na Slovensku a ako môžeme rozumieť zatýkaniu vrcholných predstaviteľov polície?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite