Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiérov lockdowník

.eugen Korda .názory

Tak ten lockdown, ktorý tu máme už niekoľko týždňov, podľa premiéra nemá žiadny podstatný vplyv na likvidáciu pandémie. Neviem zodpovedne posúdiť či sa mýli, alebo nie.

Eugen Korda

pýtam sa, že ak má lockdown naozaj taký zanedbateľný efekt na šírenie covidu-19, prečo bolo treba zavrieť toľko reštaurácií, penziónov a hotelov a prečo ich dnes náš jasnozrivý premiér neodporučí otvoriť?

Podľa jeho pondelkového hodnotenia druhého „celoplošného“ testovania je táto metóda mimoriadne úspešná a efektívna. Vyhlásil, že máme omnoho menej infekčných ľudí v obehu a to je podľa neho úžasná správa. Ilustroval to aj na číslach. Najviac pozitívnych ľudí (4,77 percent z otestovaných na danom mieste) bolo v pilotnom testovaní v Námestove. Podľa neho už po prvom testovaní ten počet klesol na 1,8 percenta a po druhom už na 0,55 percenta pozitívnych. Plošné testovanie tak dokázalo vyprodukovať úžasný 88-percentný pokles za 17 dní. 

V Bardejove zaznamenali z týchto štyroch okresov najnižší pokles – o 74 percent. Z jeho slov teda ako keby vyplývalo, že čím viac testujeme, tým budeme mať menej percent pozitívnych ľudí v populácii. Ak je to teda tak, prišiel čas položiť mu otázku, že prečo netestujeme, prehnane povedané, každý deň a do týždňa-dvoch, máme po probléme. Lenže asi také jednoduché to nebude. Však? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite