Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 report pre .týždeň. Opatrenia v EÚ sú zavedené a neustále sa sprísňujú, obrat zatiaľ nevidno a počet úmrtí rastie

.dávid Bořuta .názory

.týždeň prichádza s novinkou. Už tretí týždeň uverejňujeme v spolupráci s Kapa 12 takzvaný status report o stave pandémie vo svete. Už v prvej vlne bol spracovávaný so zámerom predpovedať vývoj. Vtedy sa v modeloch dalo oprieť len o trendy. Dnes vieme viac.

veľká Británia zaviedla od štvrtka 5.11. tvrdé opatrenia, ktoré „automaticky vypršia“ 2.12. Premiér Boris Johnson, včera na tlačovej konferencii z Downing Street, upozornil Britov, že toto „nie je opakovanie jari“, a že „na konci tunela je svetlo“. Za dva týždne stúpol v krajine priemerný denný počet úmrtí o 132%, z 99 na 230 úmrtí na COVID19. Slovensko rástlo porovnateľne o 142%, zo 4 na 10 úmrtí denne. Británia je tvrdo poučená z prvej vlny, s maximom 1166 zomrelých na COVID19 dňa 21.4.2020, v porovnaní so Slovenskom, ktoré sa v prvej vlne bránilo výrazne efektívnejšie, s maximálnym počtom 4 úmrtí, dňa 15.4.2020. 

status Report za posledných 7 dní (29. októbra – 4. novembra)

Posudzovaný je vývoj 160 krajín bojujúcich s pandémiou, ktoré mali k 4. 11. 2020, viac ako 1000 diagnostikovaných pacientov infikovaných koronavírusom (diagnostikovaný prípad, alebo dopátraný prípad (DP)) a viac ako 300-tisíc obyvateľov. V týchto krajinách žije 98 percent obyvateľov planéty a v týchto krajinách je vykázaných takmer 100 percent diagnostikovaných prípadov, aj úmrtí na COVID19.

Krajiny sú porovnávané podľa ôsmich hodnotiacich kritérií: (váha kritéria)

A. Počet úmrtí priemerne na deň (za 7 dní a za 33 dní, do 4. 11. vrátane), na jeden milión obyvateľov (15 percent).

B. Počet nových DP priemerne na deň (za 7 dní a za 33 dní, do 4. 11. vrátane), na jeden milión obyvateľov (15 percent).

C. Smrtnosť – počet úmrtí za posledných 7 dní v porovnaní s aktívnymi prípadmi k 21.10.2020 (10 percent).

D. Rast prípadov – počet nových DP za posledných 7 dní (do 4.11.) v porovnaní s novými DP za predošlých 14 dní (do 28.10.) (15 percent).

E. Testovanie – priemerný počet testov za deň (posledných 7 dní), v prepočte na jeden milión obyvateľov (10 percent).

F. Aktívne prípady – denný nárast aktívnych prípadov za posledných 7 dní, na jeden milión obyvateľov (10 percent).

G. Počet prípadov za obdobie – počet nových DP za posledných 33 dní, na jeden milión obyvateľov (12,5 percent).

H. Počet úmrtí za obdobie – počet nových úmrtí za posledných 33 dní, na jeden milión obyvateľov (12,5 percent).

Kritériá G. a H. sú doplnené vzhľadom na, v súčasnosti už naplno, rozvinutú druhú vlnu pandémie v EÚ a tretiu vlnu pandémie v Severnej Amerike. Vyhodnocovanie ukazovateľov smrtnosti a incidencie (spolu 55 percent hodnotenia) týmto výraznejšie dopĺňa dynamické parametre rastu počtu aktívnych prípadov a týždňových nárastov ukazovateľov (35 percent hodnotenia) a rozsah testovania v krajine (10 percent hodnotenia).

dynamika pandémie

Pri porovnaní ukazovateľov spred troch týždňov a za uplynulý týždeň je zrejmé, že EÚ a jej susedné krajiny v Európe definitívne vytvorili najväčšie ohnisko pandémie koronavírusu. Samotná EÚ zaznamenala takmer 24 percent všetkých nových prípadov infekcie koronavírusom na svete za posledný mesiac, pri iba 5,7 percentnom podiele na počte obyvateľov planéty. Severná Amerika ostáva druhým najväčším ohniskom so 14,2 percentami prípadov, pri 6,4 percentách obyvateľstva.

Najlepšie vzdorujú pandémii Fínsko, Írsko, Malta, Cyprus a Grécko. Naopak najviac sa zhoršila situácia v Chorvátsku, ČR, Španielsku, Taliansku, Maďarsku, Poľsku a Rakúsku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite