Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Volili by ste Trumpa alebo Bidena?

.marína Gálisová .názory

Skúste si predstaviť, že by ste sa v týchto dňoch ocitli v koži občana USA s volebným právom. Koho by ste volili za prezidenta?

Marína Gálisová

gratulujem každému, kto sa s odpoveďou dokáže vytasiť do troch minút. A tak trochu ho podozrievam, že koná na základe ideologických okuliarov, ktoré mu kážu, že buď Biden alebo Trump sú riešením. Alebo by som ho podozrievala, že sa rozhoduje len podľa povrchných sympatií a antipatií. Bez barličky ideológie či sympatií sa totiž v tejto dileme dáva preferencia veľmi, veľmi ťažko. Nič nové ani čudné na tom nie je. Takto sa vo voľbách rozhoduje obrovské množstvo ľudí na celom svete vždy, keď sa rozhodnúť majú, a takto sa rozhodujú aj mnohí Američania v týchto dňoch. Majú to ťažké. Ale nie len tí povrchnejší. O nič ľahšie to nemajú ani tí, ktorí do rozhodovania zapoja hlbšiu analýzu a racionalitu.

Dilema je to obrovská a komplikovaná. Niekoľko príkladov.

Donald Trump je určite lepší pre ekonomiku, ak vezmeme do úvahy, že dlhodobo je ekonomický rast poháňaný dereguláciou, odstraňovaním byrokratických prekážok v kreativite a podnikaní, znižovaním daní. Na druhej strane, nemôžeme prehliadnuť, ako v USA stúpa federálny dlh aj za vládnutia Donalda Trumpa. Nepomohla tomu ani pandémia, ktorá prinútila k prijímaniu zákonov, čo zadlženie ešte navýšili. Ale trend bol nebezpečný už aj predtým.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite