Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Listy kukuričnému premiérovi 24

.martin Mojžiš .názory

Vojenská terminológia kukuričných bojovníkov sa zdá byť prekvapujúco vhodná na popis toho, čo sa v tejto krajine deje. V každom prípade, keď už s tým začali, škoda by bolo nepokračovať.

Martin Mojžiš

Salut, Napoleon!

Najprv si si to predstavoval ako bitku pri Slavkove. Potom si sa bál, že to bude Waterloo. A ono to nakoniec asi bolo Borodino. Čo znamená, že oslavovať síce môžeš, ale na konečné hodnotenie treba v skutočnosti chvíľku počkať.

Predpokladám, že tvoje znalosti vojenskej histórie nie sú vyššie ako tvoje znalosti čohokoľvek, a preto mi dovoľ pripomenúť alebo oznámiť ti, že v bitke pri Borodine Napoleon Kutuzova porazil, ale vojnu v tej bitke prehral. V ten deň to ešte nebolo jasné, aj keď Napoleon už vedel, že to bolo prinajlepšom Pyrrhovo víťazstvo. (Mimochodom, podľa Clausewitza mohol Napoleon pri Borodine ruskú armádu úplne zničiť, ale stálo by ho to veľa krvi a to si v tejto fáze ťaženia nemohol dovoliť.) O osem dní neskôr, keď dorazil do opustenej a horiacej Moskvy, to bolo vidno ešte o čosi jasnejšie. Takže počkajme aj my s hodnoteniami týždeň-dva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite