Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lukačovičová zo strany Spolu: Láska v čase cholery, rozpočet v čase korony

.jaroslava Lukačovičová .názory .neparlamentná alternatíva

Rozpočet Slovenskej republiky je na stole. Prijatý s rekordným deficitom, čiže s potenciálom ešte znásobiť problémy, ktoré prinesie ekonomický úpadok počas pandémie. Čo si o tom myslia zástupcovia mimoparlamentných strán? Čo by urobili inak, keby boli v pozícii legislatívcov?

časy sú ťažké, tie dobré sme si prejedli, no aj na tie zlé, ktoré nás čakajú, bolo potrebné schváliť rozpočet. A tak ho vláda po vymenovaní ťažkých okolností, za ktorých vznikal, s pripomienkou schválila. 

Lebo veď špajza je prázdna a ilúzia o dobrom hospodárení, ktorá tu ostala, zmizla ako holub zo strechy po tlesknutí. Návrh rozpočtu na roky 2021 až 2023 ráta s tým, že deficit v budúcom roku dosiahne 7,44 percenta HDP a hrubý verejný dlh sa vyšplhá na 65 percent HDP. Postupne by sa mal schodok znižovať na 6,18 percenta HDP v roku 2022 a 5,72 percenta HDP v roku 2023. 

Pre lepšiu predstavu, v roku 2019 bol verejný dlh vo výške 47 percent a dlh na jedného obyvateľa predstavoval približne 8 400 eur, tak si viete predstaviť, že každého z nás štát zadlží ešte viac. Viac peňazí by malo dostať školstvo, práca aj zdravotníctvo.

Toľko suché čísla a teraz, čo konkrétne ma za nimi najviac prekvapilo, znepokojilo a v čo dúfam?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite