Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 report pre .týždeň. Ako sa darí jednotlivým krajinám a aký je výhľad

.dávid Bořuta .názory

.týždeň prichádza s novinkou. Každých sedem dní budeme v spolupráci s Kapa 12 uverejňovať takzvaný status report o stave pandémie vo svete. Už v prvej vlne bol spracovávaný so zámerom predpovedať vývoj. Vtedy sa v modeloch dalo oprieť len o trendy. Dnes vieme viac.

v prvej vlne bol na dennej báze sledovaný vývoj v Nemecku, Taliansku, Rakúsku a Izraeli. Obdivuhodná bola jasná komunikácia rakúskeho kancelára Kurza, nemecký nadhľad a pokoj kancelárky Merkelovej, ako aj robustný zdravotnícky systém Izraela. Nový Zéland je súostrovie ďaleko od všetkého, ale premiérka Ardernová je skutočnou šampiónkou v boji s koronavírusom.

Podobne ako IZP pod vedením Martina Smatanu, report vychádzal z pomerne hrozivých čísiel, ktoré prichádzali najmä zo severu Talianska a zo Španielska. Veľmi rýchlo sa však prejavili účinky „zatvorenia krajiny“ a „zostaňte doma“ opatrení u nás, a tak sa krivky postupne „splošťovali“. Slovensko sa tak spolu s Gruzínskom stalo v prvej vlne „tigrom“ Európy. 

Nástup druhej vlny je vyhodnocovaním monitorovaný od 4. septembra, zachytáva známe signály, sleduje dianie v kľúčových krajinách a reaguje na celé spektrum názorov odborníkov a autorít v rámci EÚ a v Severnej Amerike. Status report je v skrátenej podobe zverejňovaný na FB stráne o. z. Kapa 12 aj ďalším záujemcom.

Pravdou je, že vývoj v štátoch EÚ je prekvapivý, a to nie len v tých, ktoré, podobne ako Slovensko, mali šťastie na „ľahký“ priebeh prvej vlny. 

Toto je posledný update z 22. októbra 2020.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite