Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Primátor Hlohovca a poslanec sa pýta vlády 62 otázok. Kedy nám dajú potrebné informácie?

.miroslav Kollár .názory

Je streda ráno. O deväť dní sa má v našom meste začať celoplošné testovanie obyvateľstva. Zatiaľ ma nikto kvôli plošnému testovaniu na COVID-19 nekontaktoval. Som primátor okresného mesta, ktoré má – rovnako ako ďalších 141 miest asi 2 750 obcí – poskytnúť súčinnosť pri tejto najväčšej logistickej operácii v dejinách moderného Slovenska. A koaličný poslanec.

píšem to preto, že mám eminentný záujem, aby spustená operácia plošného testovania obyvateľstva dopadla úspešne a priniesla relevantné výsledky. Preto, aby sme spomalili pandémiu a ochránili občanov, preto, aby sme znížili počet úmrtí na COVID-19 ako sa len dá, preto, aby sme zároveň ochránili všetkých, čo budú do akcie zapojení, ale aj mestá, obce a štát pred následkami nesprávneho správneho postupu. A áno, aj preto, aby nám táto operácia nezlomila politicky krk.

pripravení pomôcť, čas sa kráti

Ako primátor mám len sprostredkované informácie – z premiérových tlačoviek, z webu ministerstva obrany, od iných primátorov, ktorí už stretnutia s armádou absolvovali, akurát informácie poskytnuté v pondelok nesedia celkom s informáciami poskytnutými v utorok. 

Preto čakáme na toho „nášho“ plukovníka. Nech spustíme akciu na základe naozaj relevantných pokynov. Verím, že dostaneme odpovede na všetky naše otázky, ktoré sme dali dokopy s kolegami primátormi a ktoré súvisia s organizovaním takejto rozsiahlej akcie. Som o tom presvedčený, pretože tieto otázky dostáva velenie celej operácie od nás priebežne a pracuje s nimi.

Opakujem – sme pripravení pomôcť, ale čas sa kráti. 

To len ak by mal niekto ambíciu vyhovárať sa na samosprávy.

A tu sú tie naše praktické otázky:

PRIESTORY

1. Testovacie miestnosti (interiér/exteriér) – koľko je potrebných, aký typ, aké sú podmienky na minimálnu rozlohu? Ich materiálne a technické  zabezpečenie potrebujeme vedieť detailne. Hygienické opatrenia a prostriedky na hygienické a protiepidemické zabezpečenie - takisto detailne a aj s určením kto ich zabezpečuje.

2. Testovacie miestnosti – aké bude technické vybavenie na spracovanie údajov? prístup k internetu, tel. linky, kto zabezpečuje?

3. Do kedy vytvoriť/vytipovať priestory s dostatočným časovým predstihom tak, aby ich následne stihol posúdiť RÚVZ a aj zástupca OS, respektíve aby bol čas vytipovať iné, ak by boli tieto nevhodné?

4. Ako vhodné sa javia priestory stredných škôl (keďže na SŠ neprebieha prezenčná  výučba na), ktoré sú však v majetku VÚC ? Bude niekto „zhora“ komunikovať s VÚC? Alebo to majú byť iba priestory vo vlastníctve obce?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite