Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Silvia Hudáčková zo Spolu: Sme proti zavedeniu volieb cez internet, spôsobili by problémy

.sIlvia Hudáčková .názory .neparlamentná alternatíva

V digitalizácii verejnej správy máme práce ako na kostole. Zavedením elektronického hlasovania by sa zjednodušil spôsob účasti na voľbách aj pre občanov, ktorí sú v zahraničí. Zástupcovia štyroch mimoparlamentných strán o zjednotení volieb, dôvere premiéra v odborníkov a elektronických voľbách.

strana SPOLU bola počas parlamentných volieb výrazne postihnutá chybami pri voľbe poštou zo zahraničia. Zlyhania obcí a doručovateľských služieb nás pravdepodobne stáli účasť v parlamente. Napriek tomu sme proti zavedeniu volieb cez internet, pretože by zapríčinili oveľa väčšie prob­lémy pre celú krajinu. Internetové voľby malo tentoraz v programe len OĽaNO. 

Je to preto, že OĽaNO nemá volebného experta a premiér dodnes žije v predstave, že elektronické voľby sa dajú porovnať s internetbankingom. Nedajú. Platby v internetbankingu sú vždy jasne priraditeľné bankou ku konkrétnemu účtu či človeku, zatiaľ čo voličský hlas musí byť odovzdaný tajne. Najskôr je potrebné overiť identitu človeka za počítačom. Potrebujeme teda, aby systém overil identitu, ale potom hlas od jeho identity odpojil. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite