Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Simon z Maďarského fóra o voľbách cez internet: Treba zaručiť anonymitu a slobodu rozhodovania

.zsolt Simon .názory .neparlamentná alternatíva

V digitalizácii verejnej správy máme práce ako na kostole. Zavedením elektronického hlasovania by sa zjednodušil spôsob účasti na voľbách aj pre občanov, ktorí sú v zahraničí. Zástupcovia štyroch mimoparlamentných strán o zjednotení volieb, dôvere premiéra v odborníkov a elektronických voľbách.

základom demokratického štátu sú slobodné voľby, kde je utajenosť hlasovania zaručená. Ústava SR definuje proces volieb nasledovne: ,,Volebné právo je všeobecné, rovné a priame a vykonáva sa tajným hlasovaním...“ Podstata tajného hlasovania je v anonymite a maximálnej miere slobody rozhodovania voliča.

Zachovanie tohto práva považujeme za kľúčové. Tento princíp sa do našej Ústavy nedostal náhodou. Dnes štát síce eviduje voličov, ktorí prídu voliť,  ale pri sčítaní hlasovacích lístkov je zaručená anonymita (utajenosť), čiže nedá sa spojiť konkrétny volič s konkrétnym odovzdaným hlasom. Tento princíp je meritórny.

Maďarské fórum podporuje rozšírenie foriem volieb aj elektronizáciou volieb, ale pre nás podstatnou otázkou ostáva zaručenie tajnosti volieb v zmysle Ústavy SR. Určite by v prvom kroku pomohli voľby na zahraničných zastupiteľstvách, rozšírenie volieb poštou z parlamentných volieb aj na voľby prezidenta krajiny. Rovnako podporujeme elektronizáciu prípravného procesu, aby si volič ľahšie mohol overiť, či je zapísaný v zozname oprávnených voličov a aby si mohol vyžiadať voličský preukaz.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite