Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Listy kukuričnému premiérovi 21

.martin Mojžiš .názory

Plán obnovy sa nesmie týkať len vecí materiálnych, duchovno tiež treba obnovovať. Verní tradíciám a trendom prichádzame preto s reformnou víziou Moderné a úspešné listy.

Martin Mojžiš

Vážený pán premiér Mgr. Igor Matovič.

Stojíme na prahu tretej dekády až dekadencie (tab. 1) tretieho milénia až melánia (meniny má Melánia) nášho kresťanského letopočtu a zároveň na prahu tretej desiatky Listov do kukurice respektíve Listov kukuričnému premiérovi, ktoré sú pevnou súčasťou cyrilo-metodskej tradície (písmo). V tejto prelomovej chvíli nesmieme zaspať na vavrínoch, a to tým skôr, že nijaké nie sú. Do budúcnosti treba hľadieť s ambíciami primeranými hrdému národu zo srdca Európy, a preto by cieľom Listov nemala byť len Nobelova cena za literatúru (obr. 1), ale Nobelove ceny vo všetkých kategóriách (obr. 2). Práve preto sa na príprave dokumentu Moderné a úspešné listy podieľali rádovo stovky (plus-mínus dva rády) vedcov, spisovateľov a mierotvorcov (z ktorých všetci aspoň raz v živote kandidovali za OĽaNO).

Tabuľka 1: Prvé dekády tretieho milénia. Zdroj: Národný ústav rokov a mesiacov Tabuľka 1: Prvé dekády tretieho milénia. Zdroj: Národný ústav rokov a mesiacov

V oblasti kvality korešpondencie patrí Slovenská republika k najslabším v celej OECD. V kvantite dosahujeme priemerné európske výsledky, ale len za cenu ničenia lesov. Naším cieľom by preto mal byť prechod z papierovo orientovaného písania na tradičné slovenské šúpolie, najneskôr do roku 2030. Šúpolie má pred kukuricou samotnou aj tú prednosť, že nie je falickým symbolom (čo začína byť v súvislosti so slovenským premiérom čoraz nástojčivejšia, pričom z medzinárodného hľadiska nie celkom žiaduca interpretácia). Okrem toho šúpolie ponúka možnosť kultúrnej kolonizácie sveta prostredníctvom slovenskej šúpoľovej bábiky™ (obr. 3). Prvým krokom by mala byť európska legislatíva a v jej rámci presadenie šúpolia ako jediného ekologicky prípustného materiálu na výrobu bábik nielen v Európe, ale aj v Amerike (Barbie) a v Rusku (matriošky).

Obrázok 1: Nobelova cena za literatúruObrázok 1: Nobelova cena za literatúru

Obrázok 2: Nobelove ceny za medicínu, fyziku, chémiu a mier (zmenšené).Obrázok 2: Nobelove ceny za medicínu, fyziku, chémiu a mier (zmenšené).

S pohľadom upretým do budúcnosti netreba zabúdať ani na informačné technológie. Množstvo korešpondencie dnes prebieha prostredníctvom e-mailov a inými modernými formami elektronickej komunikácie (podľa odhadov Svetovej banky ide o narastajúci trend, ktorý sa v najbližšom období ešte posilní). Implementácia šúpolia do prostredia IT by sa mala realizovať zavedením šúpoľovej textúry prístupnej všetkým IT zariadeniam, bez ohľadu na platformu a operačný systém. Výskumom a vývojom tejto univerzálne použiteľnej textúry by mohlo byť poverené Štátne IT centrum Veroniky Remišovej v Košickej kotline. (Projekt: Digitalizácia šúpolia. Termín: Priebežne.)

Ďalšou úlohou Štátneho IT centra by mohol byť výskum a vývoj fontu vhodného k šúpoľovej textúre. Ideálnym sa javí ozdobný font s ornamentálnym charakterom. Výhodou takéhoto fontu by mala byť aj vysoko pravdepodobná možnosť, že Útvar hodnoty za peniaze Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR zistí, že malé písané f sa prinajmenšom vzdialene podobá na husľový kľúč. To by ale znamenalo výrazné ušetrenie štátnych prostriedkov, pretože malé písané f by sme nemuseli vyvíjať a používali by sme namiesto neho krásny a celoeurópsky uznávaný znak, ktorý by navyše evokoval zhudobnenie predmetného textu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite