Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac: Hrušky a jablká

.rudolf Zajac .názory .názory

Igor Matovič povedal, že si vie predstaviť spojenie Sociálnej a Všeobecnej zdravotnej poisťovne. A spôsobil rozruch.

spustili sa fabulácie, že je to prvá etapa zavedenia unitárneho systému, vybabranie s Pentou a bohvie čo ešte. Pritom je to nezmysel, Matovič si len poplietol pojmy a dojmy. Každé z týchto poistení má iný charakter. Zdravotné poisťovne financuje solidárny systém a sú nákupcami zdravotnej starostlivosti pre tých, čo ju potrebujú. 

Poisťujú isté riziko – chorobu, ak nastane. Môže sa stať, že niekto do nich prispieva celý ekonomicky aktívny život a nečerpá ani euro, a iný do nich nepošle ani cent a čerpá desaťtisíce eur. Zdravotné poistenie sa týka všetkých občanov od narodenia do smrti.

 Sociálna poisťovňa do veľkej miery riziko nepoisťuje. Pôsobí iba pre vybrané skupiny obyvateľov. Pri dôchodkoch ekonomicky aktívni plnia penzijný fond a z neho sa vyplácajú seniorom a iným dôchodky a iné dávky. Je ako prietokový bojler, studená voda priteká, teplá odteká. Aký-taký charakter poistenia má iba poistenie pre prípad práceneschopnosti a poistenie pre prípad nezamestnanosti. Naň však prispievajú len zamestnaní a týka sa len ich. Sociálna poisťovňa sa teda poisťovňa iba volá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite