Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matovičove desivé čísla sú o inom

.marína Gálisová .názory

Ak ste si už zvykli občas aspoň zavadiť pohľadom o premiérov Facebook, dnes vás ráno možno prebrali úderom do zrakových nervov reďkovky. Ale to nebolo ešte to najhoršie.

Marína Gálisová

vzápätí prišiel úder číslami. Vraj v porovnaní s minulým utorkom došlo k nárastu pozitívnych prípadov o 55 percent, napísal Igor Matovič. Ak by to niekto vzal takto, bol by skutočne a právom zhrozený. Vyše polovičný nárast pozitivity je totiž nepochybne des.

Lenže des je skôr to, s akou ľahkosťou premiér šíri poplašné správy. Lebo pri každom počte pozitívnych nálezov za deň totiž treba brať do úvahy, koľko testov sa v ten deň uskutočnilo. Teda percento pozitívnych výsledkov z celkového počtu vykonaných testov. Každý deň má takéto svoje percento a ak chceme dni medzi sebou porovnávať, musíme porovnávať tieto percentá. Absolútny počet pozitívnych prípadov sa medzi dňami porovnávať síce smie, môže, ale nič relevantné z toho nezistíme.

Premiér očividne porovnal presne toto – počet pozitívnych prípadov z minulého utorka a toho utorka, ktorý bol včerajškom. Lenže porovnávať absolútne počty pozitívnych ozaj nemá význam.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite