Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Plaváková z Progresívneho Slovenska: Ženy dostávajú v priemere o 22 až 30 percent nižšie dôchodky

.lucia Plaváková .názory .neparlamentná alternatíva

Na Slovensku nám stoja tri dôchodkové pilirére, ale je otázne ako sú stabilné. Dôchodky by nemali byť závislé od svojvôle politikov. Bývajú však obľúbenou témou populistických časov pred voľbami. Štyria politici mimoparlamentných strán píšu o dôchodkovej reforme. O dôchodkovej reforme na Slovensku, ktorá je tak očakávaná a žiadaná, avšak má mnoho premennných.

zatvoriť si oči a nechať na iných vyrovnanie sa s následkami, keď nám to exploduje (a veru nie do krásy). To je prístup, za ktorým by sme hádam už definitívne mohli zavrieť dvere. A nielen v prípade dôchodkov. 

Pri dôchodkovej reforme je našou úlohou pozrieť sa na vývoj spoločnosti a zohľadniť nielen aktuálny stav faktorov, ktoré vstupujú do dôchodkového systému, ale hľadieť za horizont dnešných dní, projektovať a prispievať k formovaniu vývoja spoločnosti na najbližšie dekády. Je to obzvlášť dôležité v situácii, keď sa má stav v parlamente zakonzervovať ústavnou väčšinou. 

Dôchodková reforma otvára množstvo súvisiacich tém, ktoré pred nás kladú zásadné výzvy. Čo nám napríklad náš dôchodkový systém hovorí o postavení žien a mužov?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite