Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mikolášik z KDH: Dôchodkové odvody by mali závisieť od počtu detí

.marcel Mikolášik .názory .neparlamentná alternatíva

Na Slovensku nám stoja tri dôchodkové pilirére, ale je otázne ako sú stabilné. Dôchodky by nemali byť závislé od svojvôle politikov. Bývajú však obľúbenou témou populistických časov pred voľbami. Štyria politici mimoparlamentných strán píšu o dôchodkovej reforme. O dôchodkovej reforme na Slovensku, ktorá je tak očakávaná a žiadaná, avšak má mnoho premennných.

väčšina z nás vyrastala v presvedčení, že populácia Číny exploduje a že môžeme byť radi, že populačný rast výrazne obmedzujú. Politika jedného dieťaťa bola krutá a priniesla utrpenie čínskym rodinám aj deťom. Nútené potraty a pokuty za viacero detí boli na dennom poriadku. 

Čína si tým kúpila čas a dočasne priaznivé okolnosti pre rast ekonomiky, ale zároveň si zavarila na vážne problémy. Môže ich mať dôchodkový systém. Keď budú v budúcnosti deti chýbať. Jednoducho povedané, na dôchodky starých ľudí bude prispievať v priemere primálo ľudí. Ako to súvisí s nami?

Na Slovensku máme veľmi podobný problém aj bez politiky jedného dieťaťa. Spontánna priemerná plodnosť u nás predstavuje približne jeden a pol dieťaťa na jednu ženu. Pri prvom pilieri, aký máme, to nestačí. Nemôžeme chcieť, aby bol vlk sýty, aj ovca celá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite