Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo urobí štát, keď zlyhá? Hodí vinu na občanov

.marína Gálisová .názory

Igor Matovič sa zdesil, zrejme nie iba pandemických čísel, ale aj čísel vypovedajúcich o prepade svojej popularity. A udelil trest: sprísnené opatrenia, k tomu prísľub núdzového stavu, ktorý označil ako „záložnú zbraň“. Je to však zbraň proti pandémii, alebo proti občanom?

Marína Gálisová

obdobie, ktoré máme za sebou, by zrejme niekto zhodnotil ako Leto našej nezodpovednosti. Leto, keď ľudia chodili hore-dolu cez hranice, zúčastňovali sa na svadbách, oslavách, koncertoch, tlačili sa na turistických chodníkoch aj v akvaparkoch, objavovali čaro domáceho cestovného ruchu – ale, ako by zrejme zdôraznil premiér, pokazili si to a vzápätí prišla druhá vlna korony.

Skutočnosť je trochu iná. Toto leto nebolo letom našej nezodpovednosti. Alebo presnejšie, nie letom nezodpovednosti bežných občanov. Bežní občania sa správali, ako sa bežní občania správajú. Ale tí, ktorých títo bežní občania platia zo svojich daní, nemali letovať. Mali pracovať.

Malo to totiž byť leto manažérov v štátnej správe, leto skúmania faktov z prvej vlny korony, leto poučení a prípravy na druhú vlnu, leto racionálnych predikcií, leto zásobovania sa ochrannými pomôckami, vakcínami proti chrípke, dostupnými liečivami, ktoré zmierňujú priebeh ochorenia COVID-19, ale hlavne ľuďmi. Malo to byť leto, keď štát získa dostatočné množstvo testov a aj stály a robustný zdroj ich dodávania. V lete mal štát vyškoliť dostatok ľudí na trasovanie infikovaných a ich kontaktov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite