Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlavná pandemická úloha je trochu inde. Znovu ju nesplníme?

.marína Gálisová .názory

Všetky opatrenia, ktoré sa v spoločnosti na ochranu pred pandémiou robia, majú v konečnom dôsledku jediný cieľ: ochrániť najzraniteľnejších. Dokážeme to?

Marína Gálisová

otázky, či budeme o chvíľu druhým kovidovým Českom, sa na nás valia zo všetkých strán. Odpovedí je menej. Ale jedno vieme naisto: Od toho, či správne identifikujeme a ochránime skupiny ľudí, ktorým môže COVID-19 spôsobiť najväčšie ťažkosti, závisí úspech protipandemickej reakcie.

Zatiaľ je zrejmé, že k ohrozeným skupinám patria predovšetkým starší až starí ľudia, ďalej chronicky chorí, ľudia so zníženou imunitou a preťaženým kardiovaskulárnym systémom. Obezita je podľa všetkého mimoriadne zhoršujúcim faktorom a dokáže prebiť aj mladý vek a iné zdanlivo priaznivé faktory – neprítomnosť skutočne zistených ochorení (alebo len to, že neboli diagnostikované), dovtedy zdanlivo bezproblémové fungovanie jednotlivca, a teda jeho presvedčenie, že je „zdravý“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite